Snapchat

Snapchat
Photo by Alexander Shatov / Unsplash

Snapchat har blitt en av de mest populære sosiale mediene. 80% av 9-18-åringer har Snapchat som en del av hverdagen. Snapchat kan brukes til mye forskjellig, men det er ikke alltid ting som er egnet for barn og unge.

Hva er Snapchat?

Snapchat er en sosial media plattform. det opprinnelige aldersgrensen i USA er 12 år, men i Norge har vi valgt å sette den opp til 13. Det første du gjør når du har logget deg inn er å lage en bitemoji/avatar. Da lager du en karakter som kan ligne på deg eller noe helt annet om du ønsker det. I Snapchat kan du legge til venner og bekjente enten ved å søke eller få vedkommende opp på en liste over kanskje bekjente. Når begge to har godkjent hverandre kan dere begynne å sende Snap. Det kan være for eksempel et bilde, video eller en tekstmelding. Vennene dine kan også legge deg til i storyen sin der de legger ut videoer til alle i en spesiell gruppe. Da er det ikke direkte sendt til deg, men vedkommende har lagd en video hun eller han vil dele med flere folk. Når du skal se på vennene dine sin story er kan du se at under de du kjenner er det tilfeldige folk og selskaper som har lagt ut stories offentlig så alle i verden får med seg hva de gjør eller hvilket produkt de har lyst til å selge. Den siste funksjonen er snapmap. Da kan vennene dine dele posisjonen sin med deg så du alltid ser hvor de er, hvem de er med og hva slags transportmidler de bruker.

Fordeler

Det er veldig lett å kommunisere på Snapchat. Du kan sende bilder og videoer hvis du har mye å si eller vil vise noe. Du kan også ringe og snakke på Face time. I motsetning til Instagram er bildene du deler mer personlig. Isteden for å dele med alle så kan du velge hvem du vil dele til. Hvis du ikke vil ha kontakt med en spesiell person mer, så er det en knapp hvor du kan trykke på blokker. Da kan ikke den personen sende ting til deg, og du kan ikke søke eller få opp personen. Snapchat har fått en ny funksjon som blir kalt "Family Centre". da kan foreldre være med å følge med på hva som skjer i barnas sosiale liv på Snapchat. Foreldrene kan se hvem de har snakket med, men de kan ikke se hva de har snakket om. Med det kan foreldre bli litt tryggere. Hvis foreldrene er logget inn på Snapchat så kan de også følge med på snapmap. Da kan de se hvor barna er til enhver tid. Barna og foreldrene kan selv velge om de skal ha på snapmap eller ikke.

Ulemper

Det er også ulemper med Snapchat. I appen finner man alle veldig mange anonyme fremmede. Du kan legge dem til som venn og hvis de legger deg til tilbake så kan dere snakke, men det er ikke alltid at den du tror det er. Plutselig så har du lagt til en fremmed som kan sende ting du ikke skulle ha sett. Det er mange folk på Snapchat som ikke bare vil snakke med venner og familie. Etter et trykk kan du ha rota deg oppi feil folk som ikke vil deg noe vel. Selv om snapmap kan være fint for foreldre, så kan det også være en ulempe. På snapmap kan man til og med se gaten og huset vennene deres er i. Venner og familie kan vite hvor du er til enhver tid. Snapmap brukes ofte til markedsføring for forskjellige butikker, bedrifter og andre ting. For eksempel hvis du zoomer inn på en venn så kan du. få opp en kafe eller attraksjon i nærheten. Hvis du trykker på den kommer det opp masse informasjon om åpningstider, telefonnummer, adresse osv... Det er ikke lov å markedsføre direkte rettet mot barn, men dette er til voksene og eldre også så det er litt i grenseland. Snapchat har blitt en populær plattform for nettmobbing. Mobberne sine meldinger forsvinner fra chaten etter hvert hvis ingen lagrer det. Da er det vanskelig å finne beviser. Via en app i Snapchat som heter Sendit som er tilknyttet til Snapchat kan du legge ut en story der alle kan sende deg anonyme meldinger og spørsmål som du svarer på. spørsmålene og svarerne dine blir lagt ut på storyen din så alle som er med kan se det. Der skjer det mye nettmobbing siden det er anonymt. Når barn er anonyme har de en tildens til å si fritt sine egne meninger som. kan. går hard utover andre eller såre dem veldig, barna blir rett å slett nettroll. Barna som blir mobbet føler seg ikke god nok og mister masse selvtillit. Hvis man ikke gjør noe med nettmobbingen så kan det føre til redsel, engstelse, panikk og angstanfall. Mange psykologer har hatt pasienter som har eller har hatt problemer med nettmobbing, men det er ofte angst, depresjon og lignende som er årsaken. til at til bestiller time. Ifølge flere nettsider har mobbeofre nesten dobbelt så stor sannsynlighet for å bli arbeidsledige. Alt dette kan skje på grunn av Snapchat. Stories er også en ulempe i Snapchat. Under vennene dine sine stories kan du finne tilfeldig og ikke alltid passene stories lagt ut av kjendiser eller bare andre bedrifter eller folk. Når du ser på tilfeldige stories kan du få opp mye rart som ikke er tilpasset for din alder. Det er vanskelig å begrense stories. Med et lite trykk kan du få opp alt fra «make up tutorials» til noen som blir behandlet dårlig offentlig.

Skjermtid

Skjermtid har blitt en del av hverdagen til mange barn i Norge. Jeg har skjermtid selv som jeg både syns er bra og dumt på samme tid. Mange barn har ikke skjermtid på Snapchat, og kan ende opp med 6+ timer bare på sosiale medier. Det er alt for mange barn og unge som bruker opp hverdagen sin på å sitte å rulle nedover på Tik tok eller snappe i et kjør. Jeg har til sammen en halv time på Snapchat på en dag. Jeg syns det er lite og at jeg kunne hatt litt mer. Jeg tenker kanskje rundt en time er greit, men mange andre foreldre syns det er helt greit at barnet deres sitter i timevis på Snapchat. I helgene er det annerledes, fordi da har jeg null skjermtid. Hos mange andre familier er det motsatt. Noen lar barna styre skjermtiden sin selv i helgene siden de ikke har skole eller noe annet å tenke på. Hvis man er på Snapchat hele dagen så blir man veldig usosial. Isteden for å være ute med venner og ha det gøy og sosialt, så sitter de inne og råtner på Snapchat. Barn har ikke godt av å sitte i timevis å sammenligne seg selv og svare andre uten mening. Med skjermtid kan det bli en mye mer spennende hverdag for barn og unge. Barna blir mer sosiale og får lov til å bare ha det gøy med å være barn. Jeg vil anbefale skjermtid fra 30-60 min på Snapchat, men. det kommer an på alderen til barnet. jo Yngre jo Mindre skjermtid.

Endring

Jeg syns Snapchat fungerer veldig bra for å snakke med venner og familie, men det er noen ting jeg ville endret på. Det største problemet var stories. Jeg syns det er helt greit å se på vennene dine sine stories, men å bare se på tilfeldige ting som kommer opp er ikke helt bra. Man kan ikke styre hva som kommer opp, og plutselig ser du noe du ikke burde sett i din alder. Hvis man hadde fjernet stories så man bare kunne. se det venner legger ut kunne foreldre slappet mer av. Mine foreldre var veldig strenge på sosiale medier, så jeg fikk Snapchat når jeg ble 13 siden det er det aldersgrensen sier. En av grunnene til at foreldrene mine var skeptiske var på grunn av stories og alt jeg kunne fått tilgang til der tidligere i en ung alder. Ellers så syns jeg Snapchat funker veldig bra, og det har kommet mange innstillinger som beskytter barnet mer, som at man ikke trenger å ha på snapmap.

Konklusjon

For å konkludere vil jeg si at ideen om Snapchat er veldig bra, men det er ikke. Alltid så lett å styre måten det blir brukt på. Jeg mener at foreldre burde snakke med barns sine om hvordan de bruker Snapchat. Hvis foreldrene blander seg litt mer inn i det sosiale medier livet til ungene sine så kan det gjøre endringer i andre barns liv, hvis for eksempel en nett mobbers foreldre snakker med barnet sitt så kan barnet som mobber og blir mobbet få det mye bedre. Jeg vil absolutt anbefale skjermtid så barn og unge lærer seg å bli sosiale uten en telefon i nærheten, og bare har det gøy med venner.

Skjermtid har blitt en del av hverdagen til mange barn i Norge. Jeg har skjermtid selv som jeg både syns er bra og dumt på samme tid. Mange barn har ikke skjermtid på Snapchat, og kan ende opp med 6+ timer bare på sosiale medier. Det er alt for mange barn og unge som bruker opp hverdagen sin på å sitte å rulle nedover på Tik tok eller snappe i et kjør. Jeg har til sammen en halv time på Snapchat på en dag. Jeg syns det er lite og at jeg kunne hatt litt mer. Jeg tenker kanskje rundt en time er greit, men mange andre foreldre syns det er helt greit at barnet deres sitter i timevis på Snapchat. I helgene er det annerledes, fordi da har jeg null skjermtid. Hos mange andre familier er det motsatt. Noen lar barna styre skjermtiden sin selv i helgene siden de ikke har skole eller noe annet å tenke på. Hvis man er på Snapchat hele dagen så blir man veldig usosial. Isteden for å være ute med venner og ha det gøy og sosialt, så sitter de inne og råtner på Snapchat. Barn har ikke godt av å sitte i timevis å sammenligne seg selv og svare andre uten mening. Med skjermtid kan det bli en mye mer spennende hverdag for barn og unge. Barna blir mer sosiale og får lov til å bare ha det gøy med å være barn. Jeg vil anbefale skjermtid fra 30-60 min på Snapchat, men. det kommer an på alderen til barnet. jo yngre jo mindre skjermtid.