Mobilfri ungdomsskole
Det er nok mange lærere som ønsker seg en mobilfri skole, men bare vet ikke hvordan de skal få det til. Mobilen er en stor del av hverdagen til de fleste elever, og selv om mange ungdomsskoler har mobilskap eller lignende så er det alltid noen som klarer å snike seg unna. Det kan føre til forstyrrelser og for dårlig fokus på det som skjer i timen. Så hva kan man gjøre for å hindre det?
Leserinnlegg
Mange lærere og foreldre har sent inn leserinnlegg til flere nettaviser om at regjeringen må gjøre tiltak for å få mobil fri skole i Oslo og flere steder i landet. Det kan være vanskelig for foreldre å blande seg inn i skolen, så et leserinnlegg er en av måtene foreldre syns det er lettere å få inn forslag uten å måtte sende direkte mail. Lærere kan også synes det er vanskelig å si i fra til utfordrerne elever. Da er lettere å skrive et leserinnlegg sånn at rektor eller kolleger kan lese det og hjelpe når elever sniker seg unna med mobilen. Det er til og med elever som skriver om at de vil ha mobilfri skole når det går ut over skolearbeidet. Det er da vi skjønner at det er et problem når så mange mennesker med stor aldersforskjell misliker det. I Haugesund avis har Gabriela Zielindska på 14 år skrevet at "Det må jo være mulig å ikke bruke mobilen på skolen. Det er jo bedre å være sosiale, mer pratsomme osv. enn å sende en Snap eller å legge noe ut på Facebook. Selv om ganske mange er uenige med mobilfri skole, så hjelper det klassemiljøet."
I avisen stod det at barneskolen hadde vært helt mobilfri, men alle gledet seg til ungdomskolen der de kunne bruke telefonen i friminuttene. Når hun begynte på ungdomskolen og det ble lov med mobiler syns hun etter hvert at det var en dårlig ide. Hun skriver at man kan unngå mobberelaterte saker som nettmobbing og å bli tatt blide av i gymgarderoben eller i dusjen. Gabriela ønsker selv en mobilfri skole for å unngå sånn type ting, men også for å være mer sosial med venner.
Fordeler
Det er mange fordeler med mobilfri skole som for eksempel at man er mer sosial. Ifølge Ungdata-undersøkelsen fra 2018 bruker to tredjedeler av ungdom i aldersgruppa 13- 19 år mer enn tre timer daglig på mobilen i fritiden. Det er utrolig mye, og hvis man tillegg bruker mobilen på skolen kan det fort bli rundt 4-5 timer til sammen. Det er ganske sykt å bruke fem timer på mobil på en dag. Da går du glipp av alle de kule og morsomme tingene som skjer rundt deg. For lærerne er det lettere å få kontroll på klassen og enkelt elever uten mobilen i nærheten. Elevene blir også mer fokusert i skolearbeidet når de ikke får nye varslinger hele tiden og føler at de må ha mobilen ved siden av seg hele tiden. Elevene blir mye mer aktive i friminuttene og har mye bedre humør i stedet for å sitte å råtne og kjede seg på mobilen. Det har blitt bevist at de skolene som er mobilfrie skårer høyest på nasjonale prøver, så tydelig vis har det hjulpet på konsentrasjonsevnene.
Ulemper
Det er mange fordeler med mobilfri skole som for eksempel at man er mer sosial. Ifølge Ungdata-undersøkelsen fra 2018 bruker to tredjedeler av ungdom i aldersgruppen 13- 19 år mer enn tre timer daglig på mobilen i fritiden. Det er utrolig mye, og hvis man i tillegg bruker mobilen på skolen kan det fort bli rundt 4-5 timer til sammen. Det er ganske sykt å bruke fem timer på mobil på en dag. Da går du glipp av alle de kule og morsomme tingene som skjer rundt deg. For lærerne er det lettere å få kontroll på klassen og enkeltelever uten mobilen i nærheten. Elevene blir også mer fokusert i skolearbeidet når de ikke får nye varslinger hele tiden og føler at de må ha mobilen ved siden av seg hele tiden. Elevene blir mye mer aktive i friminuttene og har mye bedre humør i stedet for å sitte å råtne og kjede seg på mobilen. Det har blitt bevist at de skolene som er mobilfrie skårer høyest på nasjonale prøver, så tydeligvis har det hjulpet på konsentrasjonsevnen.
Konklusjon
Jeg mener at alle skoler burde være mobilfrie. I noen tilfeller kan det jo hende at spesifikke elever har egne behov, da kan læreren, foreldre og barnet det gjelder snakke sammen og finne en løsning sammen etter behov. Ellers så tenker jeg at det bare er fordeler for en mobilfri skole, og at det er bedre for elevene også selv om de ikke vet det selv. Forskere har jo også vist at elevene får høyere karakterer og utdanning uten mobilen som distraherer. Jeg tenker at hver enkelt kommunene kan bestemme selv om de vil innføre mobilfri skole, men at de må ha en gyldig grunn til å droppe det. Kommunene kan jo også komme med egne varianter som at elevene får være på telefonen i 10 minutter inne i klasserommet, det første friminuttet med for eksempel overvåkning av lærere. Så for å konkludere vil jeg si at jeg anbefaler alle kommuner å innføre mobilfri skole, og at de heller kan lage egne avtaler med elever og foreldre. Elevene sløser bort tiden sin med å sitte på telefonen. De kommer til å være i mye mer aktivitet i friminuttene, noe som bare er sunt for kroppen. Så jeg vil bare si JA til mobilfri skole!